Droge lucht in huis? Dit zijn de beste oplossingen!
Lucht te droog in huis? Als de lucht in je woning te droog is kan dat vervelende gevolgen hebben. Het kan lichamelijke klachten veroorzaken zoals hoofdpijn, droge huid en geïrriteerde ogen. Daarnaast kan het voor scheuren in meubels en muren zorgen. Is de luchtvochtigheid in huis te laag dan kun je dat op deze manier oplossen.

Wanneer is de luchtvochtigheid in huis te laag
Een goede luchtvochtigheid in huis licht tussen 40% en 60%. Als de luchtvochtigheid in huis 30% of lager is, kun je te maken krijgen met klachten. De luchtvochtigheid in huis is afhankelijk van een aantal factoren. Dit zijn de belangrijkste factoren:
- De luchtvochtigheid buiten – In Nederland ligt de luchtvochtigheid gemiddeld rond 70%, toch kan het per dag en per seizoen verschillen. In de winter kan de lucht vanwege de kou vocht niet goed vasthouden. De luchtvochtigheid buiten kan hierdoor dalen naar 20%.
- Het aantal mensen in huis – Hoe meer mensen er in een woning wonen, des te meer vocht zal er vrij komen en hoe vochtiger de woning. Dat komt door ademhalen, koken, wassen, douchen et cetera.
- Het soort huis – Oudere huizen zijn vaak vochtiger dan nieuwe huizen. Ook de ventilatie van de woning is van belang.
- Verwarming – Als het buiten koud is zetten mensen de verwarming of kachel aan. Dat is op zich logisch, maar het zorgt er wel voor dat de woning droger wordt.
Te droge lucht in huis symptomen
Vaak merk je als huiseigenaar vanzelf dat de luchtvochtigheid te laag is. Het kan irritatie aan de ogen, hoesten en een droge huid veroorzaken. Een ander nadeel is dat het scheuren in meubels en wanden kan veroorzaken en deuren en kozijnen kunnen krom trekken. Weet je niet zeker of de lucht te droog is in huis dan kun je een hygrometer aanschaffen.
Droge lucht in huis - Zo los je het op
Droge lucht op de slaapkamer of andere ruimtes in huis is niet echt aangenaam. Gelukkig kun je zelf een aantal simpele dingen doen om de luchtvochtigheid in huis te verhogen. Dit zijn de beste oplossingen.
Tip 1. Draai de verwarming lager
Als het buiten koud is wil je binnen graag hachelijk kunnen zitten. We snappen dat je daarvoor de verwarming wat hoger moet zetten. Toch is het aan te raden om hem niet te hoog te zetten. Een hoge temperatuur in huis is namelijk een belangrijke reden dat de luchtvochtigheid te laag is.
Je kunt aan de verwarming wel bakjes met water hangen, zogenaamde radiator luchtbevochtigers. Door de warmte van de verwarming verdampt het water waardoor je de luchtvochtigheid iets terug kunt drinken. Deze verdampers zijn in verschillende ontwerpen verkrijgbaar.
Tip 2. Zet wat meer planten in huis
Planten hebben een gunstig effect op het leefklimaat in je woning. Ze scheiden vocht uit en zuiveren tegelijkertijd de lucht. Zeer goede planten om je huis vochtiger te maken zijn de varen, de goudpalm, Mexicaanse dwergpalm en bamboepalm.
Tip 3. Houdt het vocht in huis vast
Gedurende de dag zul je veel vocht produceren. Dat gebeurt onder andere door ademhalen, maar ook doordat je kookt, doucht, de was doet of je vloer dweilt. Laat in de winter de was op een rekje in de woonkamer drogen zodat het vocht in de woning vrijkomt. Zet na het douchen de deur naar de badkamer even open zodat het vocht uit de badkamer door het huis kan verspreiden.
Tip 4. Koop een luchtbevochtiger
Mochten alle eerdere tips niet baten dan kun je er altijd voor kiezen om een luchtbevochtiger te kopen. Er zijn verschillende luchtbevochtigers. We raden aan om er een te nemen die niet alleen de lucht bevochtigt, maar ook reinigt. Ook zijn er luchtbevochtigers die een ingebouwde luchtvochtigheidsmeter hebben. Dat is ideaal om te meten of de luchtvochtigheid beter wordt.
Een luchtbevochtiger is al verkrijgbaar vanaf een paar tientjes. Let bij de aanschaf van het apparaat ook op de capaciteit. Voor het bevochtigen van een slaapkamer heb je minder capaciteit nodig dan wanneer je een woonkamer vochtiger wil maken.
Ik ben Robby, een enthousiaste schrijver met een brede interesse in uiteenlopende onderwerpen. Of het nu gaat om technologie, lifestyle, cultuur of maatschappelijke vraagstukken, ik hou ervan om verhalen te creëren die zowel informeren als inspireren. Mijn kracht ligt in het vertalen van complexe ideeën naar toegankelijke teksten die een breed publiek aanspreken. Schrijven is voor mij een creatieve en intellectuele uitdaging waarmee ik mijn nieuwsgierigheid kan voeden en mijn inzichten kan delen. Met oog voor detail en een frisse benadering probeer ik mijn lezers telkens weer te verrassen en te prikkelen met nieuwe perspectieven en boeiende verhalen.