frames-for-your-heart-2d4lAQAlbDA-unsplash

Nadelen tweede huis in Spanje: dit moet je weten voor je koopt

Nadelen tweede huis in Spanje – Het klinkt voor veel mensen als een droom. Het kopen van een woning in Spanje. Geen koude winters meer in Nederland, maar profiteren van een fijn klimaat, het hele jaar lang. Toch zitten er ook nadelen aan het kopen van een tweede huis in Spanje. Dit moet je weten voordat je je handtekening zet onder een koopcontract.

frames-for-your-heart-2d4lAQAlbDA-unsplash

De nadelen van een tweede woning in Spanje

Voordat je je droom waar gaat maken moet je rekening houden met de volgende nadelen aan het bezitten van een woning in Spanje.

Lokale belasting

Net als in Nederland moet je in Spanje als woningbezitter belasting betalen. Het kan zowel om onroerendgoedbelasting als gemeentelijke belasting gaan. Hoeveel je moet betalen hangt af van verschillende factoren waaronder de locatie en de waarde van de woning. Zoek vooraf uit wat de kosten zijn.

Lokale eisen met betrekking tot verhuur

Veel mensen verhuren hun tweede woning in Spanje aan toeristen. Dat klinkt als een makkelijke manier om geld te verdienen, maar hiervoor gelden strenge eisen. De meest populaire Spaanse regio’s hebben strikte regels opgesteld voor woningen die aan toeristen verhuurd worden. Zo moet elke woning airco en verwarming hebben. Dat is nog wel te realiseren, maar ze eisen ook dat de eigenaar 24 uur per dag beschikbaar moet zijn voor vragen en klachten van verhuurders.

Verhuren is vaak makkelijker gezegd dan gedaan

Als je van plan bent om de tweede woning in Spanje te verhuren dan krijg je te maken met een paar logistieke problemen. Ben je zelf niet in Spanje aanwezig dan moet je een externe partij inhuren die de verhuur van je woning regelt. In de praktijk is het vinden van een geschikte partij die betrouwbaar is een stuk moeilijker dan je denkt. Dit kan tot ontevreden gasten en veel frustratie bij jou als huiseigenaar leiden. 

Een ander punt waar je rekening mee moet houden is dat je tweede huis niet het hele jaar door verhuurd zal worden. Het komt zelden voor dat je woning weken achter elkaar vol zit. Volgens verhuurmakelaars in Spanje kun je gemiddeld rekenen op 12 weken per jaar. 

Kosten voor onderhoud

Houd er rekening mee dat als je twee woningen hebt, je ook twee keer onderhoudskosten moet betalen. Zeker als je niet het hele jaar in een woning woont kunnen die kosten oplopen. Hierdoor is de kans groter dat je te laat achter een probleem komt. Denk aan lekkages of scheuren. 

Als je in je woning in Nederland een lekkage hebt, kom je er snel achter en kun je voorkomen dat grote delen van je woning beschadigd raken. Kom je om de paar maanden in je woning dan kan de schade aanzienlijk zijn en dus ook de kosten voor reparatie. 

Foto van Robby
Robby

Ik ben Robby, een enthousiaste schrijver met een brede interesse in uiteenlopende onderwerpen. Of het nu gaat om technologie, lifestyle, cultuur of maatschappelijke vraagstukken, ik hou ervan om verhalen te creëren die zowel informeren als inspireren. Mijn kracht ligt in het vertalen van complexe ideeën naar toegankelijke teksten die een breed publiek aanspreken. Schrijven is voor mij een creatieve en intellectuele uitdaging waarmee ik mijn nieuwsgierigheid kan voeden en mijn inzichten kan delen. Met oog voor detail en een frisse benadering probeer ik mijn lezers telkens weer te verrassen en te prikkelen met nieuwe perspectieven en boeiende verhalen.

Delen