pexels-keenan-constance-545154-2865901

Neuroticisme: wat het is en hoe het invloed heeft op je persoonlijkheid

Vind je het lastig om met gevoelens om te gaan? Dan kan het zomaar zijn dat je neuroticisme hebt. Neuroticisme is een persoonlijkheidstrek dat invloed heeft op hoe je met je eigen emoties omgaat. Een persoon met neuroticisme is over het algemeen extra gevoelig voor gevoelens zoals onzekerheid, stress en angst. Mensen die hoog scoren op neuroticisme zullen daarom ook vaker piekeren, emotioneler reageren en sneller van slag zijn tijdens gebeurtenissen, in tegenstelling tot mensen met een lage neuroticisme score.

Neuroticisme betekenis - Wat is neuroticisme?

Neuroticisme staat in het teken van emotionele gevoeligheid. Personen met een hogere neuroticisme score ervaren langere en sterkere reacties op een stressvolle situatie. Mensen met deze aandoening maken zich daarom ook sneller zorgen maken en  voelen zich vaker onzeker. Hierdoor zijn ze een stuk minder stabiel en kunnen ze slechter omgaan met tegenslagen. 

Neuroot symptomen

Een persoon met neurotische trekjes heeft over het algemeen een aantal kenmerkende symptomen. Wil jij graag een neuroticisme test doen? Bekijk dan de volgende lijst aan symptomen. Heb jij meerdere symptomen, dan kan het zijn dat je neuroticisme hebt.

Angst

Mensen met neuroticisme hebben een grotere vorm van angst. Angst is zelfs een van de belangrijkste kenmerken van neuroticisme. Op het moment dat je neurotisch aangelegd bent, dan kun je bang zijn voor iets concreets, maar ook voor een bepaalde situatie. Wanneer we het over iets concreets hebben, dan kan dit bijvoorbeeld een voorwerp of dier zijn. Daarnaast kun je ook bang zijn voor een bepaalde situatie: ‘Wat als … gaat gebeuren?’.

Een goed voorbeeld van angst met neuroticisme is smetvrees. Een persoon met neuroticisme kan heel angstig reageren bij alleen al de gedachten aan viezigheid of vuil. 

Een typisch aspect van angst bij neuroticisme is dat de angst ongegrond is, maar degene met de angst hier niet van overtuigd is. Voor hem vormt zijn of haar angst namelijk echt een gevaar. 

pexels-inzmamkhan11-1134204

Bang om fouten te maken en overmatig controleren

Personen met neuroticisme zijn bang om fouten te maken en zullen daarom ook overmatig controleren. Wanneer ze op stap gaan controleren ze daarom ook vaak meerdere keren of de deur wel goed op slot is of dat ze zeker hun telefoon wel hebben meegenomen. Dit doen ze zelfs zo vaak dat ze er zelf ook hinder van ondervinden. 

Een ander veelvoorkomend controlepunt is het gasfornuis. Ze zullen meerdere keren controleren of ze zeker wel het gas uitgedraaid hebben. Dit heeft vaak te maken met de angst om fouten te maken. 

Op de feiten vooruitlopen

Een ander belangrijk kenmerk van neuroticisme is dat deze personen vaak op de feiten vooruit lopen. Laten we even terugkomen op het vorige puntje met het bang zijn om fouten te maken. 

Mensen met neurotische trekjes denken veelvuldig: 

‘Stel dat ik mijn werk kwijt raak, wat dan?’

‘Stel dat ik het gas heb aangelasten, wat dan?’

‘Stel dat er iets met mij gebeurd, maar niemand kan mij bereiken, wat dan?’ 

Door steeds in problemen te denken en op de feiten vooruit te lopen, kunnen mensen met neuroticisme al snel overlopen in onnodig panikeren.

Paniek en stress

Mensen met neuroticisme zullen zichzelf voortdurend vragen stellen en op de feiten vooruit lopen. Hierdoor kunnen mensen met neuroticisme behoorlijk gespannen raken. Deze spanning zorgt ervoor dat mensen met neuroticisme  veel rondlopen met een stressgevoel. Iets wat voor een ander helemaal geen probleem is, kan voor iemand met neuroticisme het einde van de wereld betekenen. 

De stress die mensen met neuroticisme voelen kan heel extreem zijn. De personen kunnen zelfs helemaal in paniek raken, wat zelfs kan leiden tot een paniekaanval. 

Weinig zelfvertrouwen en grote onzekerheid

Personen met neuroticisme stellen heel hoge eisen aan zichzelf. De angst om fouten te maken is zo groot dat de persoon zich heel onzeker zal gaan voelen. Op langere termijn kan deze onzekerheid zelfs zorgen voor een volledig gebrek aan zelfvertrouwen. 

Personen met neurotische onzekerheid zijn daarom ook vaak op zoek naar bevestiging. Ze voeren hun taken op een perfectionistische manier uit, zodat ze hier later een complimentje over kunnen ontvangen. 

pexels-alex-green-5699746

Omgaan en leven met neuroticisme

Nu je de neurotisch betekenis en kenmerken weet, is het natuurlijk belangrijk hoe je ermee kan leven of hoe je iemand om je omgeving kan helpen met deze klachten. Het belangrijkste is om met neurotische klachten een bezoek te brengen aan de huisarts of psycholoog. Een specialist kan je helpen bij het onder de knie krijgen van ontspanningsoefeningen. 

In de wat zwaardere gevallen kan er zelfs gekozen worden voor angstremmende medicatie zoals SSRI-tabletten. Met de juiste hulp is het zeker mogelijk om een gelukkig leven te leiden met neuroticisme. Het is daarom belangrijk om op tijd professionele hulp te zoeken bij klachten die lijken op neuroticisme.

Foto van Robby
Robby

Ik ben Robby, een enthousiaste schrijver met een brede interesse in uiteenlopende onderwerpen. Of het nu gaat om technologie, lifestyle, cultuur of maatschappelijke vraagstukken, ik hou ervan om verhalen te creëren die zowel informeren als inspireren. Mijn kracht ligt in het vertalen van complexe ideeën naar toegankelijke teksten die een breed publiek aanspreken. Schrijven is voor mij een creatieve en intellectuele uitdaging waarmee ik mijn nieuwsgierigheid kan voeden en mijn inzichten kan delen. Met oog voor detail en een frisse benadering probeer ik mijn lezers telkens weer te verrassen en te prikkelen met nieuwe perspectieven en boeiende verhalen.

Delen